Curriculum Vitae (1957)

Algemeen

In 1986 studeerde Jan Zweegman af aan de Universiteit van Amsterdam op de relatie tussen technologische ontwikkeling, economische ontwikkeling en regionale ontwikkeling met de medische technologie voor de regio Amsterdam als case studie. Deze studie werd bekroond (meer info ..)  door de 175 jarige kamer van Koophandel van Amsterdam tijdens een seminar van diezelfde Kamer van Koophandel. De PTT was rijkelijk vertegenwoordigd tijdens dit seminar onder meer in de persoon van dhr C. Wit, de toenmalige directeur generaal van de PTT.

De koppeling was vervolgens snel gemaakt en korte tijd later was Jan door PTT Telecom ingelijfd en is het model uitgewerkt voor de vertaling van marktontwikkelingen naar telecommunicatie infrastructuur. Eerst voor Schiphol, later voor de regio Amsterdam en vervolgens is de methode toegepast voor heel Nederland.

Dit zou het begin zijn van een lang boeiende en zeer afwisselend loopbaan in zowel binnen als buitenland in de telecommunicatiemarkt.

Na een korte periode in Amsterdam  werd Jan in 1989 lid van een kleine groep binnen PTT die zich bezig hield met de ontwikkeling van Centraal Europa. Eerst in Praag waar de eerste joint venture Telecomspol werd opgezet om vervolgens naar Boedapest, Hongarije te verhuizen. Daar heeft  Jan eerst het kantoor van KPN opgezet en vervolgens een GSM licentie in 1993 binnen gehaald.  Een nieuwe onderneming werd opgezet onder de naam Pannon GSM (het huidige Telenor in Hongarije). In 1994 werd hij lid van het management van Pannon GSM.

In 1997 Keerde Jan terug naar Nederland en werd hij lid van de directie van KPN Mobile. Jan was lid van de directie tot 2005 en heeft diverse functies binnen de directie bekleed; t.w. General manager Klanten Operaties Mobile Communicatie (KMC), Vice President Operations (incl. tijdelijk de IT portfolio) en die van directeur Wholesale.

In 2005 maakte Jan de overstap naar UPC Nederland. Van 2005 tot 2007 was hij onder meer verantwoordelijk voor de turnaround van de klantenoperaties.

Medio 2006 werd Jan algemeen directeur van Priority Telecom BV. Hij heeft deze functie bekleed tot ultimo 2009.

Halverwege 2010 heeft Jan zijn eigen (Interim) Managment en Consultancy bedrijf opgezet en adviseert hij meerdere bedrijven in meerdere sectoren op het gebied van operaties, processen  en klantafhandeling. Jan werkt zelfstandig vanuit deze onderneming en is ook gelieerd aan Boer en Croon als associé.

In september 2011 kwam het verzoek van de Raad van Commissarissen van Caiway Holding BV (de derde kabeloperator van Nederland) om het bedrijf op koers te houden, als (interim) Chief Operational Officer gedurende het verkoopproces aan KPN. Nadat de NMA geen toestemming gaf voor de verkoop aan KPN (maart 2012) werd Jan aangesteld als (interim) Chief Executive Officer om vervolgens via een nieuw op te zetten stratgie Caiway verder uit te bouwen. Voorjaar 2013 heeft Jan Caiway overgedragen aan het nieuwe management.

Medio 2013 is Jan lid geworden van de Leaderman groep. Leaderman identificeert en investeert in groeimogelijkheden in de TMT (Technology, Media and Telecommunication) sector, Leaderman.com.
Tevens heeft Jan sinds 2013 met het Hongaarse bedrijf Stratis een strategisch partnership waarmee hij op projectbasis samenwerkt. Stratis is voornamelijk actief in de Hongaarse markt in het IT werkveld op het gebied van management en consutancy bij bedrijfskritische processen.

Vanaf primo 2014 adiviseert Jan de directie van de Nederlandse Spoorwegen NS(R) te Utrecht op het gebied van en de ontwikkeling van de nieuwe distributiestrategie in samenhang met de mogelijke ontwikkeling op het gebied van wholesale.

Jan was tot primo 2018 directeur Zakelijke markt a.i  en adviseur bij de samenwerking met nieuwe partijen op de mobiliteitsmarkt. gericht op de ontwikkeling van mobiliteit als een service (MAAS).
 

Jan is afgestudeerd in Economische Geografie, bestuurlijke informatica en algemene economie en heeft hij zijn eerste graad lesbevoegdheid economie.

 


Chronologisch Overzicht

Nederlandse Spoorwegen Reizigers (NSR) - 2018

 • Directeur Zakelijke Markt NSR
 • Consultant/adviseur directie NSR distributiestrategie en wholesale

Leaderman Group/Stratis 2013 - Current.

 • Leaderman: Member of a team that consists of highly experienced telecom and media executives,
 • Leaderman:each with more than 20 years of experience (Bruxelles).
 • Stratis: Strategic partnership on projectbasis. 

CAIW Holding B.V. 2011 - 2013.

 • Chief Executive Officer en Chief Operational Officer (Naaldwijk)

Jan Zweegman Holding B.V. 2010 - Heden.

 • DGA Jan Zweegman Holding BV (associé Boer en Croon)
 • Adviseur Koninklijke Philips (Global ICT afdeling - Eindhoven)
 • Adviseur directie NS(R) - Distributiestrategie en Wholesale

Priority Telecom B.V. 2007 - 2009.

 • Algemeen Directeur (Amsterdam)

UPC Nederland B.V. 2005 - 2007

 • Vice President Customer Operations (Amsterdam)

KPN Mobile B.V. 1997 – 2004.

 • Director Wholesale (Den Haag)

 • Vice President Operations (Den Haag)
 • General Manager Customer Operations (Groningen)

Pannon GSM, 1993-1997 ( Boedapest, Hongarije).

 • Director Customer Services

PTT Telecom, 1986 - 1993.

 • General Manager representative office Hungary (Boedapest, Hongarije)
 • Business Development Manager centraal en oost Europa (Den Haag)
 • Diverse marketing en managementfuncties (District Amsterdam)

Agnes College, 1982 - 1985 (Leiden).

 • Docent algemene economie

Ontwerp en realisatie door Manageplus.nl