Cases en Opdrachten

 

Nederlandse Spoorwegen Reizigers (NSR). (2014 - Heden).

Advisering op het gebied van distributiestrategie in samenhang met nieuwe mogelijke wholesale ontwikkelingen in de markt voor het personenvervoer per spoor.

Als gevolg van nieuwe technologische ontwikkelingen (OV chipkaart e.a.) en de daarmee samenhangende marktontwikkelingen is mij gevraagd een aantrekkelijk en werkbaar distributie/wholesale model te ontwikkelen voor NS. Dit op basis van een nieuw economisch en juridisch kader. Om dit model vervolgens binnen NS te positioneren en managerial te organiseren en NS te begeleiden in de omgang met (nieuwe) derde  partijen en andere actualiteiten. Een buitengemeen boeiende opdracht omdat anders dan in sectoren als Telecom of energie hier geen ex ante (sector specifieke) regelgeving bestaat. Een geheel nieuw kader scheppen wat met behulp van de interne expertise van NS binnen een half jaar gerealiseerd is.
 

Leaderman Group (2013 - Heden).

Identificeren van en adviseren bij grote investeringsmogelijkheden in de Technologie, Media en Telecommunicatie (TMT) sector aan grote investeringmaatschappijen. En desgewenst ook zorg dragen voor de executie van een nieuw ontwikkelde strategie.

Als lid van een hoog gespecialiseerd team deelnemen aan projecten bij de mogelijke overname van grote TMT spelers. Het laatste project speelde zich af in Noord Europa. Centrale vraagstelling was hierbij: Welke strategie zou het Leadermanteam ontwikkelen en volgen bij een eventuele overname, hoe zou die geimplementeerd moeten worden en in welk tijdsbestek zou een en ander kunnen plaatsvinden.

 

Caiw Holding BV (2011 - 2013).

Van een teneergeslagen organisatie met een onduidelijke toekomst naar een swingende organisatie met een uiterst innovatieve dienstenportfolio gischikt voor zowel een coax als een glasnetwerk.

In 2008 heeft het Communication Infrastructure Fund (CIF) de firma Caiw overgenomen, de toenmalig derde kabeloperator van Nederland. CIF heeft vervolgens de onderneming gesplitst in twee delen; een (passive) network operator en een service provider Caiway. De network operator kreeg de beschikking over het coaxiale netwerk en heeft parallel aan dit netwerk in de gehele footprint een nieuw glasvezel netwerk aangelegd.

De serviceprovider is in het voorjaar van 2011 "verkocht" aan KPN en was vergunningsplichtig bij de NMA.De NMA had geruime tijd nodig om tot een besluit te komen. Hangende deze periode raakte Caiway in een impasse terecht omdat het onduidelijk was hoe de toekomst eruit zag. Oktober 2011 ben ik door de RvC van Caiway verzocht de dagelijkse leiding van Caiway op me te nemen als COO. In het voorjaar van 2012 heeft de overgang naar KPN geen doorgang gevonden. Ik ben vervolgens de nieuwe (interim) CEO geworden. De belangrijkste opdrachten van de RvC waren; (1) een nieuwe lange termijn strategie verzorgen met daarin een (integrale) portfolio ontwikkeling die geschikt is voor zowel een coaxiaalnetwerk als een glasvezelnetwerk, (2) het assisteren bij het installeren van een nieuw managment, (3) de uitkoop begeleiden van een aantal kleinere zittende aandeelhouders en tot slot (4) er voor zorg dragen dat de onderneming operationeel goed draait. 

In het eerste kwartaal van 2013 waren mijn taken afgerond en heb ik mijn taken overgedragen aan een nieuwe CEO, de heer A. Vergeer.

 


Koninklijke Philips Nederland NV (2011)

 De ICT support van 68 landen en 110 000 werknemers naar een partner wereldwijd en geconcentreerd naar 4 lokaties (tijdzones).

Advisering en stroomlijning van de verschillende (vele) ICT Heldesks ten behoeve van alle medewerkers (110 000) van Philips wereldwijd. Philips heeft deze operaties voor haar wereldwijde activiteiten uitbesteed aan een partner. Mijn rol bestond uit:
-  het zittend management begeleiden en de diverse projecten bij het migratieproces te reviewen en
-  het leveren van een bijdrage aan het reorganisatieproces van de IT groep van Philips teneinde  een grote efficiencyslag te realiseren.
Een en ander vond plaats in nauw overleg met de CIO van geheel Philips en de CIO van de divisie Lighting.

 

Boer & Croon (2010 - 2011)

 Diverse opdrachten, waaronder:

- Advisering op het gebied van strategie, verbetering klantenoperaties en managmentstructuur bij een groot landelijk opererend zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) - inclusief voorbereiding en voorlichting naar de ondernemingsraad.
- Advisering bij de (non)overname van een groot Nederlnds facilitair contactcenter door een buitenlandse partij.

Priority Telecom (2006 – 2009)

De dienstverlener van UPC Nederland voor de zakelijke markt, “Het huis afbreken en opnieuw opbouwen”.

“Van de AEX naar UPC business als onderdeel van UPC Nederland via Priority Telecom”.

Algemeen Directeur, 100 mln. Omzet, 300 medewerkers.

In 2005 was het duidelijk voor Liberty Global International (LGI – de eigenaar van zowel UPC als Priority) dat de ontwikkeling van Priority Telecom op een dood spoor zat en (meer info ..)

UPC Nederland (2005 – 2007)

De veelbesproken klantenservice van UPC Nederland, “opnieuw neerzetten”.

“Metamorfose in moordend tempo; UPC kwam van ver, maar ziet de klant weer staan”.

Vice President Customer Operations, lid van de directie, 750 mln. omzet, 2000 medewerkers.

Veelal kwam UPC negatief in beeld in Tros Radar en andere consumenten programma’s vanwege de slechte dienstverlening. Desalniettemin wilde UPC als eerste (meer info..)

KPN Mobile (2003)

Tarieven van vaste telefoon naar mobiel zijn te hoog (2003), “Grote tegenstrijdige belangen managen”.

“NMA dwingt mobieletelefoonaanbieders op de knieën” …” of was het toch anders ……..”.

Directeur Wholesale, lid van de directie, 2,5 mld omzet, 2000 medewerkers.

De tarieven voor het bellen van vaste telefoon naar mobiele telefoontjes is volgens de OPTA en de NMA te duur. In een buitengemeen complex samenspel van de mobiele operators is onder toezicht van de NMA een virtueel kartel (meer info ..)

KPN Mobile (2002) (1)

Grootschalige introductie van nieuwe marktpartijen (virtuele mobiele netwerk operators MVNO’s), “Nieuwe partners, nieuwe distributie kanalen.

“Albert Heijn opent jacht op zeven miljoen mobiele bellers”.

Directeur Wholesale, lid van de directie, 2,5 mld omzet, 2000 medewerkers.

Na een periode van extreem sterke groei kwam de mobiele telecommunicatie markt uit haar ”S -  curve” en kwam in een andere markt fase die meer gekenmerkt werd door verzadiging en (meer info ..)

KPN Mobile (2002) (2)

Te dure en onduidelijk SMS abonnementen, “Misbruik kanaliseren”.

Onder controle brengen van dure “per ontvangen SMS berichten” bij het stemmen bij TV programma’s als Idols en andere SMS abonnementen (ringtones).

Directeur Wholesale, lid van de directie, 2,5 mld omzet, 2000 medewerkers.

In het begin van dit decennium  kwam de markt voor toegevoegde waarde diensten op het gebied van SMS goed op gang. Nieuwe diensten kwamen in de markt voor ringtones, horoscopen grappen, koers alerts, stemmen etc. Vele parijen gingen hier goed mee om, echter (meer info ..)

KPN Mobile (2001)


Reorganisatie KPN Mobile in het licht van de vele nieuwe ontwikkelingen waaronder de UMTS licentie.

Hoe moet KPN Mobile omgaan met nieuwe partijen en de ontwikkeling van nieuwe (data) diensten door derden.

Vice President Operations, lid van de directie 2,5 mld omzet, 2000 mederwerkers.

Los van de explosieve groei van de GSM markt en de operationele consequenties hiervan zag KPN Mobile zich ook geconfronteerd met een aantal andere ontwikkelingen. De Internationalisering via de aquisities van E plus (Duitsland) en Orange (Belgie); het latere Base, de verwerving van de UMTS licenties, (meer info ..)

 KPN Mobile (1997 - 2001)


Klantenservice mobiele communicatie (KMC)


Van 750 000 klanten ultimo  1997 naar 5 000 000 klanten in 2000, “Exponentiële groei managen.

General Manager Klantenservice Mobiele Communicatie (KMC). Lid van de directie, 2 mld omzet, 2000 medewerkers.

KPN en Libertel waren in 1997 de enige twee GSM netwerk aanbieders in de markt en KPN had ca. 750 000 klanten. Dat konden er wel een een miljoen worden zei Jan Ploegmaker, toenmalig bestuurder van PTT Telecom, zeker omdat (meer info ..)

 

Pannon GSM, Boedapest, Hongarije (1994 – 1997)

Pannon GSM, een greenfield operatie in Hongarije.

Pannon GSM “Az elvonal” of “On top of the line”: De Hongaarse Libertel.

Director Customer Services and Business Systems, lid van de directie, 300 mln omzet, 500 medewerkers.

Begin 1994 ben ik lid geworden van de directie van Pannon GSM. Belangrijkste taak was het opzetten en managen van  een nieuwe GSM operator als Greenfield operatie en challenger in de markt voor de Hongaarse (meer info ..) 

 

PTT Telecom, Boedapest Hongarije (1990 – 1993).


Het eerste kantoor Centraal Europa, pionieren in Hongarije.

Een ambassade voor PTT Telecom in Hongarije, “diplomatie, lobbyen en ambassadeurswerk”.

 General Manager Representative Office Hungary, 5 medewerkers (expatriats).

In deze periode werkte KPN hard aan haar internationalisering via het opzetten van een wereldwijd kantorennetwerk die de verschillende onderdelen van KPN moest vertegenwoordigen. Ik kreeg de eer om het kantoor Boedapest op te zetten. Pionieren in (meer info ..)


KPN Moibile 2002 (1)
KPN Mobile 2002 (2)
KPN Mobile 2001
KPN Mobile 1997 - 2001
Pannon GSM 1994 - 1997
PTT Telecom 1990 - 1993
Priority telecom (2006 - 2009)
UPC Nederland (2005 - 2007)
KPN Mobile 2003

Ontwerp en realisatie door Manageplus.nl